Vad händer med Begagnade Däck?

Enligt Storbritanniens miljömyndighet producerar landet runt 55 miljoner avfallsdäck om året, vilka – om de inte återanvänds, återvinns eller slängs på rätt sätt – kan leda till allvarliga problem. Att inte hantera gamla däck på rätt sätt kan vara farligt för naturen och ha negativa konsekvenser för samhällen och företag. Det här är anledningen till att alla som är inblandade i tillverkningen, importen, försäljningen, förvaringen, behandlingen eller annan hantering av däck och avfallsdäck är bundna till ett ansvar om försiktighet. Alla som är det minsta inblandade i hanteringen av avfallsdäck i Storbritannien måste konsultera med miljömyndigheten om vad som är korrekt procedur för att göra sig av med gamla däck. Olaglig hantering resulterar i väldigt dryga böter. Med tanke på att det i nuläget bara kostar 60 till 80 pence (7-10 kr) att göra sig av med ett däck på lagligt vis är det mycket billigare att följa de lagliga kraven från början.

Med så många däck som behöver bytas ut varje år är det viktigt att det finns gott om användningsområden för avfallsdäck. En del däck, om de fortfarande är i hyfsat skick, kan omarbetas och återanvändas som däck igen. Det här är dock inte särskilt vanligt eftersom däck oftast används tills de inte längre är lämpliga för syftet, vilket även innebär att de inte heller kan omarbetas och fortfarande vara säkra för användning på vägen. Många däck är så pass skadade när de slutar användas att det inte finna något annat alternativ än att hitta ett nytt användningsområde för dem. Härunder hittar du några innovativa och intressanta sätt för gamla däck att få ett nytt liv på:

Möblering
Det har dykt upp många ovanliga designer som återanvänder däck, många av vilka som är heminredningsprodukter. Stolar, bord, mattor, udda sittplatser och blomsterlådor är alla exempel på vad man kan göra med däck för att ge hemmet ett unikt utseende och samtidigt skydda miljön. Gummidäck fungerar även bra som mattunderlag eftersom de är slitstarka och mjuka under foten.

Konstruktion
Gamla däck används ofta i byggbranschen och i bygge av soptippar och översvämningsskydd. Gummidäck kan även användas som underlag till vägmaterial eller blandas med cement för användning i byggnadsprojekt. Gummidäck fungerar även bra som stötabsorbering och kan därför användas för att reducera vibrationer kring järnvägar.

Utomhus
Det finns mång användningsområden för däck utomhus, en del praktiska, andra på skoj, och några i rent estetiska syften. Bitar från gummidäck kan användas för att göra sportplaner och säkerhetsmattor på lekplatser, och hela däck kan användas som gungor. Om du vill ha hela paketet och utrusta hela trädgården med däckprodukter kan en snygg blomsterrabatt målad i vilken färg du vill vara ett kul inslag.

Mode
Även om det är ett ovanligt användningsområde så har vissa kläddesigners även använt gamla däck i sina kreationer. I Japan till exempel har gamla däck omvandlats till skor som är väldigt vattenresistenta och förvånansvärt snygga. Andra designers har använd gamla däck som det enda materialet för att skapa intressanta handväskor. För den äventyrlige klädshopparen kan en däckväska matchas med ett bälte av cykeldäck. Sist men inte minst, och säkerligen den mest ovanliga, har Michelin till och med gjort ett par shorts av gamla däck för kvinnor. Tyvärr är världen nog inte redo för däckshorts, men initiativet är beundransvärt!

Överlag är det tydligt att däck inte har nått vägens ende när de inte längre duger för sitt ursprungliga användningsområde. Med så pass många möjligheter för gamla däck behöver de inte genast kastas åt sidan och på så vis kan vi skapa nya användbara produkter och samtidigt värna om miljön. Om ett helt däck inte återanvänds finns även möjligheten att hacka sönder det och använda delar av materialet.