Rätt underhåll av dina Däck för att Säkra en lång Livstid

Däcken är den enskilt viktigaste komponenten på din bil som styr över funktionaliteten och effektiviteten av andra delar. Om det är du som kör måste du vara medveten om tumregeln som gäller för alla bilägare: däcksäkerhet. Dåliga däck eller däck med för lite luft hotar din och andras säkerhet på vägen. Det upplevs generellt att de flesta av oss inte tänker tillräckligt på däcken förrän det är dags att byta dem, och då utsätts vi för en hel drös med frågor som är omöjliga att förstå om man inte är insatt. Att byta bildäck kan dessutom slå ett rejält hål i din plånbok. Istället för att spendera hutlösa summor på däckbyte så är det fördelaktigt att utföra periodiska justeringar av däcken på samma vis som du periodvis underhåller din bil. Ordentligt underhåll av dina däck säkrar att de håller så länge som de bara kan. I denna artikel hittar du enkla tips på hur du utför däckunderhåll på din bil.

Kolla lufttrycket

Lufttrycket i däcken bör ligga överst på din prioriteringslista. Kolla om dina däck har rätt lufttryck. Det finns tre huvudsakliga anledningar till varför däckens lufttryck spelar så pass stor roll: säkerhet, ekonomi och miljön.

Visste du att däck med för lågt lufttryck kan överhetta vilket utgör en allvarlig fara för ditt och dina medpassagerares liv? Korrekt lufttryck i däcken är livsviktigt för din säkerhet.

För lågt lufttryck kan även leda till onödigt slitage av däckmönstren och att du därför måste byta ut däcken oftare. Du bör verkligen se till att hålla lufttrycksnivåerna korrekta för att undvika onödiga kostnader.

Väldigt få personer är medvetna om det faktum att ett korrekt lufttryck garanterar en lägre bränsleförbrukning, vilket i sin tur reducerar utsläpp och skyddar miljön.

Mönsterdjup

Alla länder har lagar för det minimala mönsterdjupet som förare måste följa. Du måste byta ut däcken innan de når de specificerade minsta nivåerna. Förutom lagliga påföljder riskerar du säkerhetsimplikationer om djupet blir för lågt. Du kan använda ett mynt som hjälp för att kolla djupet. För in myntet i mönstret och se hur djupt det går.

Visuell granskning

Det rekommenderas starkt att du inspekterar däcken visuellt och kollar efter skador, punkteringar och fastkilade objekt. Skador sker ofta till följd av hårda slag mot väggropar och kanter. Om de ser skador bör du direkt söka assistans från en däckspecialist som kan evaluera den övergripande skadan och föreslå lösningar.

Däckinriktning

Däckinriktningen och att däcken sitter i linje med varandra är en viktig aspekt för att säkra att de lever länge och att din bil presterar som den ska. Om du stöter på några problem med din bils förmåga att manövrera, kolla däckens inriktning. Rotera däcken efter några hundra mil eftersom det hjälper till att se till att ditt fordon kör säkert utan några problem och på så vis förlänger hela bilens livstid. Precis som alla andra komponenter i bilen så har däcken ett utgångsdatum. Använd aldrig samma däck i mer än 6 år oavsett hur lite de har använts.