Information om bildäck som du bör känna till

Dina bildäck är en av de saker som bidrar till att ge dig en fantastisk körupplevelse. Även de dyraste och snyggaste bilarna har inget att komma med utan bra däck. Om du vill köpa dina däck själv, är här några viktiga punkter som du bör tänka på.

Storlek spelar roll

Däck finns inte bara i olika märken. De finns också i olika storlekar. Dina bildäck ska alltid passa den typ av fordon du kör. Exempel på olika typer av däck för fordon är däck för personbilar och däck för lätta lastbilar. Om du köper en mindre storlek än vad som är lämpligt, äventyrar du din säkerhet och det slutar med att du får betala mer än nödvändigt för däckunderhåll.

Du tar reda på fordonets däckstorlek genom att titta i din bilmanual eller på sidan av däcket. På sidan av däcket kan du även hitta annan viktig däckinformation. Om du inte är säker på hur du ska tolka siffrorna och bokstäverna på däckets sida bör du kontakta en hemsida för däck, bilar eller bilverkstad för att få hjälp med en korrekt tolkning. På vissa hemsidor kan du enkelt få information om din bils däckstorlek genom att ange din bils modell.

Fälgarna ska matcha

Förutom rätt storlek, bör du även ha lämpliga fälgar för dina däck. Fälgarna ger dina däck rätt stöd. Om du har fel fälgar för ditt bildäck kan det resultera i för mycket spänning på dina däck. Detta kan skada dem. Om du vill ha specialanpassade däck och fälgar, se till att du konsulterar experter som vet vilka däck som passar med vilka fälgar.

Många olika däck

Det finns många olika alternativ av bildäck. Du kan ha däck för vinter och sommardäck. Däck kategoriseras också enligt fordonstyp. Däck för personbilar har olika dimensioner än de som används för skåpbilar och SUV.

Ett annat sätt att kategorisera däck är efter hur de ska användas. Olika förare kan ha mycket olika körstilar. Vissa köra oftare i grov terräng än andra eller kanske behöver sina fordon för återkommande transport av tung last. Det finns specifika däck beroende på din avsedda användning och hur du använder dina däck.

Däck varar inte för evigt

Oavsett däckmärke och hur noggrant du än tar hand om dina däck, kommer de inte att vara för evigt. En del av att köra säkert är att veta exakt när det är dags att byta däck. Du kan följa tillverkarens riktlinjer i manualen angående däckbyte. Du bör också visuellt göra en kontroll av dina däck. Leta efter läckor, repor, slitage, bulor och märken på däckens gummiyta.

Du bör inte gissa

Om du inte är säker angående något som gäller dina däck, gör inga antagande. Att gissa eller ta något för givet är en stor säkerhetsrisk och potentiellt livsfarligt. Om du behöver hjälp med däckinformation eller däckbyte bör du fråga en kvalificerad däckhandlare.

Underskatta aldrig betydelsen av att skaffa rätt bildäck till ditt fordon. Spara pengar och tid genom att rådfråga experter så att du verkligen får rätt däck.