Bra att veta om däck

Vad ska jag ha för lufttryck?

Det är viktigt att kontrollera så att däcken har rätt lufttryck. Om bilen har fel lufttryck kan bland annat din bils bränsleförbrukning öka men farligare är att bilen blir svårare att hantera i en kritisk situation.

Du skall alltid utgå ifrån det däcktryck som rekomenderas för bilen enligt instruktionsboken. Om du har större last skall trycket ökas. Vid fel lufttryck slits däcket onormalt fort. Lufttrycket ska kontrolleras när däcken är kalla och du bör göra det regelbundet, ungefär varannan vecka.

Vad händer vid vått väglag?

På vått väglag ökar slitna däck risken snabbt för vattenplaning. När däcken är slitna kan mönstret inte tränga undan det vatten som samlas under däcken, detta medför att du förlorar kontrollen över din bil.

När ska jag byta däck?

Det är krav på vinterdäck eller likvärdig utrustning 1 december – 31 mars om vinterväglag råder. Under denna period är minsta tillåtna mönsterdjup för vinterdäck 3 mm. Dubbade däck är tillåtna 1 oktober – 15 april. De är även tillåtna under annan tid om vinterväglag råder eller förväntas.

Sommar- och vinterdäcken ska alltid kontrolleras och du ska byta däcken vid behov eftersom säkerheten kan vara i fara och du kan bryta mot gällande bestämmelser.

Vad betyder siffrorna på däcken?

Om du tillexempel har ett däck där det står 285 / 35 R 22 102 W; så står 285 för däckets sektionsbredd. 35 är däckets förhållande mellan bredd och höjd i detta fall 35%. R visar att däcket har en radialkonstruktion och 22 är däckets innerdiameter i tum. 102 är ett index för däckets maxlast och W är en hastighetssymbol motsvarande 270 km/h.

Hur identifier jag ett vinterdäck?

Vinterdäcken är framtagna för vinterkörning och är märkta med bokstäverna M+S. Där M och S står för Mud + Snow dvs lera och snö.

När råder vinterväglag?

När medeltemperaturen är +5 grader eller därunder råder vinterväglag och då bör du använda vinterdäck.

Kan jag köra med odubbade vinterdäck året runt?

Ja, men odubbade vinterdäck fungerar inte alls lika bra som sommardäck när när det är varmt, dessutom slits vinterdäck betydligt fortare i varmt klimat.

Måste jag köra in dubbade däck?

Ja, du ska köra försiktigt under de första 100-150 milen med en hastighet understigande 90 km/h.

Dessutom skall du inte göra rivstarter eller onödiga tvär-inbromsningar.

Vad är bäst, dubbade eller dubbfria vinterdäck?

Beroende på när, var och hur du kör men generellt är det dubbade däcket det säkraste alternativet.

Hur påverkas bromssträckan av ett däck?

Bromssträckan påverkas oerhört, beroende på däckets kondition.

Är regummerade däck lika bra som nya däck?

Dagens regummerade däck är bra, men generellt är nya däck av god kvalitet bättre.