Bil och estetik

Det estetiska är sällan direkt avgörande när vi köper bil. Säkerhet och ekonomi brukar prioriteras högre. Så ska det naturligtvis vara, men många av oss håller nog med om att även bilens utseende är förhållandevis viktigt. Så hur ska du tänka rent estetiskt när du köper bil? Förmodligen har du alltid haft dina favoritmärken bland bilar. Du kanske gillar svensktillverkat eller tyskt? Det kan vara så enkelt, men det ganska också röra sig om något mer. Du har kanske inte tänkt så mycket på varför du gillar just de märkena, men sannolikt har du attraherats av ett visst märkes design eller form.

Färgvalet är mycket viktigt för en del, medan det knappt spelar någon roll för andra. Har du inte tänkt så mycket på färg innan så får du ta ställning till vad det finns för urval och vilka färger som du gillar. Köper du en bil som har din favoritfärg, även om det inte var tänkt så från början, så kommer du sannolikt att vara nöjd och inte tänka så mycket mer på saken. Sedan har vi ju storleken på bilen. Gillar du stora, vräkiga bilar eller föredrar du små och mindre? Kanske vill du hellre ha en liten behändig Mercedes A klass än en stor BMW 700? Ofta är det här en fråga om vad man ska ha bilen till; landsvägskörning eller för att ta sig fram inne i stan?

Till syvende och sist så är det du som avgör hur du bil ska se ut. Tänk på att du kanske inte kan få din bil i just den önskade färgen eller däck. Hur ska du då göra? Köpa en helt annan bil eller leta efter en annan serie? De flesta skulle nog inte låta färgen påverka bilen så mycket, men vi är alla olika. Har man väl siktat in sig på en sak och vet vad man vill ha, så kan det vara ytterst svårt att tänka om när man inte får det man har tänkt sig från början. I sådana fall är det bra att gå hem och ta sig en liten funderare. Kan du tänka dig någon annat eller ska du lägga ned ytterligare tid på att jag upp det du helst av allt vill ha? Är det värt det?